خلاصهای از کارکرد RAM :
رم و CPU در کنار هم سبب افزایش سرعت سیستم میشود. رم حافظه کوتاه مدت سیستم بوده که با هر بار خاموش و روشن شدن کامپیوتر، اطلاعات آن پاک خواهد شد و فضای ذخیره سازی اطلاعات محسوب نمیشود.
یکی دیگر از معیارهای دستهبندی رمها بر اساس کاناهای انتقال داده میباشد که در این مقاله به توضیح انواع آنها میپردازیم.
همچنین شما میتوانید مقاله مرتبط با RAM زیر را مطالعه کنید:
رمها از طریق اسلات (Slot) بر روی مادربرد قرار میگیرند.
رمی که روی ماژول حافظه یا اسلات (Slot) قرار دارد از طریق کنترلر حافظه که روی cpu قرار دارد با سیستم ارتباط برقرار میکند. برخی از کنترلرهای حافظه از چند کانال برای ارتباط با ماژول حافظه استفاده میکنند تا تبادل داده سریعتر انجام شود، زیرا فرآیند انتقال دادهها توسط چند کانال انجام میشود.
کنترلرهای حافظه عبارتند از:
- یک کاناله
- دو کاناله (Dual Channel)
- چهار کاناله (Quad Channel)
- شش کاناله (Six Channel)
- هشت کاناله (Eight Channel)
معماری شش کاناله و هشت کاناله برای سرورها استفاده میشود که نیازمند پهنای باند بیشتری برای انتقال دادهها هستند.
همچنین شما میتوانید مقاله مرتبط با RAM زیر را مطالعه کنید:
تفاوت رم تک کاناله و دو کاناله :
رمهای تک کاناله تنها از یک کانال برای تبادل اطلاعات با پردازنده استفاده میکنند که به علت ترافیک زیادی که ایجاد میشود سرعت کمتری دارند، در حالی که رمهای دو کاناله از دو مسیر مجزا برای تبادل اطلاعات با پردازنده استفاده میکنند که ترافیک را کاهش داده و سرعت ارسال بیتها را افزایش میدهند.
در معماری دو کاناله اولیه سعی شد دو گذرگاه 64 بیتی برای دستیابی به یک گذرگاه 128 بیتی ترکیب شوند که فناوری که gandged نامیده میشد اما این افزایش عملکرد کافی نبود و سازندگان دریافتند دو باس مستقل عملکرد بیشتری ارائه میکند بدون آنکه نیازی باشد تغییر خاصی در معماری پردازندهها به وجود آورند.
رم دو کاناله، دو ماژول مموری است که در کانالهای جداگانه نصب میشود و این امکان را برای سیستم فراهم میسازد تا از طریق دو کانال و همزمان دادهها را از حافظه استخراج کرده و به پردازنده ارسال کند. این ویژگی علاوه بر اینکه باعث افزایش عملکرد سیستم میشود در بهبود کارآیی سیستم، برخی برنامهها و بازیها نیز تاثیرگذار است. از آنجا که دو کانال برای انتقال دادهها در دسترس است، پهنای باند دادهها نیز افزایش مییابد، در نتیجه دادهها با سرعت بیشتری به پردازنده ارسال میشوند.
نکته ای که اکنون باید به آن توجه کرد این است که مادربرد باید قابلیت پشتیبانی از رم های دوکاناله را داشته باشد. بهطوری که تعداد اسلاتهای روی مادربرد بیش از یکی باشد و همچنین مادربرد از تعداد استیکهای رم بیش از یکی پشتیبانی کند. همچنین برای تشخیص این قابلیت در مادربرد، دقت کنید که اسلات رم از دو رنگ متفاوت تشیل شده باشد.
همچنین شما میتوانید مقاله مرتبط با RAM زیر را مطالعه کنید:
رم 4 کاناله :
اکثر مادربردها از پیاده سازی RAM تک کاناله یا دو کاناله پشتیبانی می کنند، اما برخی از آنها از چهار کانال حافظه پشتیبانی می کنند. در چنین سیستمهای چهار کانالی، میتوانیم چهار یا چند رم را در اسلاتهای مختلف نصب کنیم که به دادهها اجازه میدهد در چهار کانال مختلف حرکت کنند.
با این حال، اکثر مادربردها و CPU ها از حافظه چهار کاناله پشتیبانی نمی کنند و عمدتاً برای سیستم های سرور رزرو شده است.
مزایای انواع کانالهای رم:
مزایای حافظه یک کانال
- خرید یک عدد رم ارزان تر است
- با هر سی پی یو و مادربردی کار می کند
مزایای حافظه دو کاناله
- 10% عملکرد بهتر در بازی
- برای عملکرد CPU چند هسته ای به طور قابل توجهی بهتر است
- خیلی گران نیست
- توسط اکثر CPU ها و مادربردها پشتیبانی می شود
مزایای حافظه چهار کاناله
- چهار برابر پهنای باند
- برای سرورها یا سیستم های HPC عالی است
چرا از حافظه دو کاناله یا چهار کاناله استفاده کنیم؟
دلیل اصلی استفاده از رم دو کاناله یا رم چهار کاناله افزایش پهنای باند حافظه شماست.
هر کانالی که دادهها از آن عبور میکنند، تنها میتوانند حداکثر مقدار معینی از دادهها را منتقل کنند، برای مثال همانطور که یک لوله فقط میتواند به لطف عرض لوله، مقدار معینی آب را منتقل کند.
استفاده از دو کانال حافظه مانند استفاده از یک لوله دوم است که در هر ثانیه مقدار داده ای را که می توان انتقال داد دو برابر می کند. البته سرعت RAM نیز در این امر نقش دارد – درست مانند سرعت عبور آب از طریق لوله بر مقدار آبی که می تواند در هر ثانیه منتقل کند.
استفاده از پیکربندی دو کاناله باید دو برابر حداکثر توان عملیاتی را برای پیکربندی تک کاناله فراهم کند. و استفاده از پیکربندی چهار کاناله باید چهار برابر حداکثر توان خروجی را برای حافظه تک کانال فراهم کند.
با این حال، اکثر سیستمها و برنامهها از پهنای باند چهار کاناله استفاده نمیکنند و از پیکربندی دو کاناله استفاده میکنند.
از نظر عملی، پهنای باند بیشتر – مانند زمانی که از یک کانال به رم دو کاناله می روید – باید به معنای نرخ فریم بالاتر و عملکرد سریعتر سیستم عامل و برنامه باشد. اما این بستگی به این دارد که نرم افزار مورد نظر چقدر می تواند از پهنای باند استفاده کند. گاهی اوقات یک کانال کافی است.
جمعبندی :
در این مقاله تلاش بر این داشتیم که انواع کانالهای رم را توضیح دهیم که به دستههای زیر تقسیم میشوند:
- یک کاناله
- دو کاناله (Dual Channel)
- چهار کاناله (Quad Channel)
- شش کاناله (Six Channel)
- هشت کاناله (Eight Channel)
استفاده از دو کانال حافظه مانند استفاده از یک لوله دوم است که در هر ثانیه مقدار داده ای را که می توان انتقال داد دو برابر می کند. البته سرعت RAM نیز در این امر نقش دارد – درست مانند سرعت عبور آب از طریق لوله بر مقدار آبی که می تواند در هر ثانیه منتقل کند. از دسته رمهای چهار کاناله به بالا برای سیستمهای با قدرت پردازش بالا مانند سرورها استفاده میشوند.
شما میتوانید در صورت نیاز به خرید سرور و ذخیره ساز، متعلقات آنها اعم از سیپییو، هارد، رم، کارت شبکه و همچنین مشاوره رایگان، طراحی و نصب و راه اندازی محصولات اورجینال HPE و EMC ، همچنین مشاوره و تامین بهترین زیرساخت های سخت افزاری (…,Rack، Server Storage, Synergy, 3PAR, Switch ) برای اتاق سرور، با مشاوران ما در بخش فروش سرور (تلفن 88500466) متناسب با نیاز سازمان خود تماس حاصل فرمایید.