ترامپ تایوان را به غارت صنعت تراشه آمریکا متهم کرد
ترامپ: تایوان صنعت تراشه سازی آمریکا را غارت کرده است
رئیس دولت پیشین آمریکا، دونالد ترامپ، در آخر هفته گذشته در پادکست «تجربه جو روگان» به انتقاد از تایوان پرداخت و این کشور را به دزدیدن صنعت تراشهسازی آمریکا متهم کرد. ترامپ همچنین از قانون CHIPS ایالات متحده انتقاد کرد و اعلام کرد اگر دوباره به عنوان رئیسجمهور انتخاب شود، تعرفههایی بر تراشههای وارداتی از تایوان وضع خواهد کرد.
تایوان زخمی جنگ تراشه چین و آمریکا
تایوان به عنوان بزرگ ترین تولید کننده تراشه در جهان، در سال های اخیر در معرض ترکش های جنگ تجاری میان چین و آمریکا قرار گرفته است و از آسیب های سیاسی و اقتصادی این ترکش ها در امان نیست. این کشور که مشتری های بزرگی از جمله انویدیا و اپل دارد، روزهای سختی را می گذراند. از سویی هر از گاهی تحت محاصره و رزمایش های نظامی کشور چین قرار می گیرد و از سویی دیگر کشور آمریکا با فشارهای اقتصادی ناشی از جنگ تراشه و جنگ تجاری میان چین و آمریکا، محدودیت های اقتصادی گسترده ای را بر واردات و صادرات تراشه این کشور اعمال کرده است.
جالب اینجاست که پس از صحبت های دونالد ترامپ، ارزش سهام شرکت تایوانی TSMC (بزرگ ترین سازنده تراشه تایوان) در روز دوشنبه 4.3 درصد کاهش یافت.
ترامپ در این پادکست گفت: « تایوان کسب و کار تراشه ما را دزدیده است و اکنون به دنبال جلب حمایت ما است.» این در حالی است که تمام شرکتهای بزرگ فناوری مانند آمازون، گوگل و مایکروسافت برای تولید تراشههای خود به این شرکت تایوانی وابسته هستند و بر اساس برآوردهای UBS، بیش از ۹۰ درصد تراشههای پیشرفته جهان توسط TSMC تولید میشوند.
با توجه به تنش های ژئوپولیتیکی پیرامون چین و تایوان و هم چنین تنش های تجاری میان چین و آمریکا، کشور آمریکا به فکر ساخت تولید کننده جایگزین برای TSMC در ایالات متحده آمریکا افتاده است. از سویی دیگر، شرکت اینتل که به عنوان مهم ترین سوژه قانون CHIPS شناخته می شود، با چالش های زیادی در این زمینه مواجه شده است. استیسی راسگون Stacy Rasgon به شبکه CNBC گفته است: «هدف ما این است که زیر ساخت های پیشرفته ای (برای تولید تراشه) در آمریکا ایجاد کنیم و این که چه کسی این کار را انجام می دهد اصلا مهم نیست.» او هم چنین ادعای ترامپ مبنی بر این که تایوان صنعت تراشه آمریکا را دزدیده است را «احمقانه» خواند.
بر اساس قانون تراشه CHIP Acts، مقرر شده است تا شرکت تایوانی TSMC، پس از دریافت 7 بیلیون دلار از وزارت بازرگانی آمریکا، نخستین کارخانه تولید تراشه را در ایالت آریزونا آمریکا احداث کند. بر اساس تماس های انجام شده اخیر، مدیر عامل TSMC اعلام کرده است که پیشرفت هایی در این زمینه ایجاد شده است و انتظار می رود که حجم تولید تراشه از سال 2025 افزایش داشته باشد.
با این حال ترامپ مدعی شده است که نباید اجازه بدهیم که شرکت های خارجی با استفاده از پول ایالت های متحد آمریکا وارد این کشور شوند. دونالد ترامپ گفته است:«قانون تراشه خیلی بد است. ما داریم بیلیون ها دلار برای شرکت های ثروتمند خارجی (شرکت TSMC تایوان) خرج می کنیم تا به کشور ما بیایند و با پول خودمان کارخانه تراشه سازی بسازند.»
بر همین اساس تحلیل گرهای موسسه میزوهو Mizuho ژاپن پیش بینی کرده اند که پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات به نفع شرکت TSMC نخواهد بود چرا که ترامپ با اعمال تعرفه، هزینه ها را در زنجیره تامین تراشه افزایش خواهد داد که البته به افزایش هزینه تراشه و سخت افزار برای دیگر کشورها منتهی خواهد شد. هم چنین وابستگی فعلی صنعت تراشه به شرکت TSMC تایوان و تنش های تجاری و نظامی پیرامون تایوان و کشور چین، سبب شده تا بازار فناوری اطلاعات و تجهیزات کامپیوتر، به شدت تحرک های این شرکت و البته کشور تایوان را رصد کنند. برای نمونه تابستان سال گذشته و پس از ادعای دونالد ترامپ درباره تایوان (به سرقت بردن صنعت تراشه آمریکا)، ارزش بازار ETF نیمه رساناهای هادی VanEcK (SMH) در یک هفته 675 بیلیون دلار کاهش یافت.
با این حال، هرچند اظهارهای ترامپ به ضرر شرکت های خارجی تمام شد، اما شرکت های آمریکایی که در حال ساخت تراشه هستند یا از زیرساخت های تولید آن را در اختیار دارند (از جمله اینتل و گلوبال فاندریز)، عملکرد بهتری داشتند چرا که فعال های بازار باور دارند که در صورت پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات، از حمایت او برای تولید داخلی بهره مند می شوند و پیشرفت بیشتری خواهند داشت.
انتخابات آمریکا چه تاثیری بر صنعت فناوری اطلاعات و جنگ تراشه خواهد داشت؟
با این حال ماجرای جنگ تراشه ها و جنگ سرد هوش مصنوعی میان آمریکا و چین به همین جا منتهی نمی شود و دامنه های گسترده تری خواهد داشت. پاتریک مورهد، مدیرعامل Moor Insights & Strategy باور دارد که در صورت قدرت گرفتن دونالد ترامپ، تعرفه های قابل توجهی ضد چین تعریف خواهند شد که واکنش های مشابه چین را به دنبال خواهند داشت.
از سویی دیگر برخی از کارشناس ها نگران هستند که در صورت پیروزی کاملا هریس، وضعیت این صنعت مبهم خواهد بود. گفتنی است که کنترل های صادراتی سختی که از سوی دولت جو بایدن بر دولت چین اعمال شد، تاثیر زیادی بر فروش انویدیا و دیگر شرکت های نیمه رسانای آمریکایی داشته است.