CPU چیست ؟
CPU مخفف کلمه Central Processing Unit به معنی واحد پردازش مرکزی می باشد. پردازنده داده های دستوری و اطلاعات مورد نیاز را از Ram دریافت کرده و طبق الگوریتم هایی که دارد عملیاتی مانند ضرب، جمع یا عملیات منطقی مانند and و or یا not روی آنها انجام می دهد. پس از انجام این عملیات روی داده ها آنها را به خروجی تحویل می دهد.
داخل CPU واحدی به نام ALU قرار دارد که این عملیات محاسبه و منطق در این بخش انجام می شود. ALU مخفف کلمه Arithmetic logic unit می باشد. یکی از مولفه های مهم CPU حافظه ی کش Cache است . این حافظه معمولا چندین مگابایت فضای ذخیره سازی اطلاعات را دارد و یکی از دلایل افزایش قیمت CPU ها ، بیشتر بودن ظرفیت کش می باشد . بدیهی است که هرچقدر حافظه ی کش CPU بیشتر باشد ، قیمت آن نیز بالاتر است و علاوه بر آن تاثیر مستقیم بر روی سرعت عملکرد CPU دارد . اطلاعاتی که در کش ذخیره می شود در این حافظه (Cache) باقی می ماند . در واقع Cache وظیفه ی حفظ داده ها را دارد . پردازنده برای به دست آوردن داده ، ابتدا حافظه ی کش را چک میکند و پس از نیافتن اطلاعات ، به سراغ حافظه های دیگر از جمله رم می رود .
Cpu در انواع و اقسام دستگاه ها اعم از رایانه، لپ تاب، سرور گرفته تا گوشی های هوشمند، تبلت و تلوزیون هوشمند مورد استفاده قرار می گیرد.
این تراشه در رایانه و کامپیوتر و سرور به نام CPU و در موبایل به نام system on chip (SOC) شناخته می شود.
تمامی کارهای کامپیوتر به CPU وابسته هستند و بدون آن هیچ عملیاتی انجام نمیگیرد. هرچه پردازنده قوی تر باشد قادر به پردازش اطلاعات بیشتری خواهد بود و در نتیجه سرعت سیستم بالاتر خواهد رفت . محل قرارگیری CPU روی مادربرد است.
شرکت های تولید کننده CPU :
شرکت های زیادی در زمینه تولید CPU فعالیت دارند مانند : Cyrix- Motorola- IDT- IIT- NEC- Nexgen- Rise- Metaflow- Chips & Technology-Intel- IBM- AMD. اما در CPU های مخصوص کامپیوتر دو شرکت AMD و Intel به عنوان معروف ترین و محبوب ترین شرکت های شناخته شده در ایران هستند. CPU های این دو شرکت در بازار ایران موجود می باشند و به راحتی قابل دسترس هستند.
CPUهای شرکت Intel :
شرکت اینتل حدود 80 الی 90 درصد از سهم بازار ایران را به خود اختصاص داده است. این شرکت در سال 1968 تاسیس شد و تا به امروز با تولید انواع پردازنده های اینتل توانست توجه بسیاری را به خود جلب کند و کارنامه درخشانی برای خود رقم بزند.
انواع پردازنده های اینتل:
1) پردازنده Intel Atem :
این سری پردازنده ها در نوت بوک، تبلت، اسمارت فون، اینترنت اشیاء استفاده می شوند و از سری پردازنده های کم مصرف می باشند.
2) پردازنده های Intel Celeron:
این سری پردازنده ها از بخش رده پایین می باشند و برای کامپیوتر های معمولی برای کارهایی مانند وب گردی و پردازش های معمولی مناسب می باشد. این پردازنده های ضغیف ترین پردازنده های اینتل هستند.
3) پردازنده های Intel Pentium : این سری از پردازنده ها نیز برای مصارف عمومی می باشند و در حال حاظر در دو سری Gold و Silver عرضه شده اند و مناسب سیستم هایی هستند که انتظار کار فوق حرفه ای نداشته باشیم.
4) پردازنده های Intel core : core i ها پردازنده های خانگی و دسک تاپ اینتل هستند و به دو دسته core i ها و core 2 Dou تقسیم می شوند.
5) پردازنده های Intel xeon : این پردازنده ها از سری پردازنده های سروری شرکت اینتل می باشند. این سری پردازنده ها در فرآیند های Multi-Treading بسیار عالی هستند و در عملکرد آنها شاهد هیچ وقفه ای نخواهیم بود.
6) پردازنده های Itanium : این پردازنده ها دیگر تولید نمی شوند و برای سیستم های بر پایه HP و HPE و برخی دیگر از سازنده ها تولید شده بودند.
نسل های پردازنده های اینتل:
سال ۲۰۰۸ نسل اول: معماری نِهِیلِم (Nehalem)، فرآیند ساخت یا لیتوگرافی ۴۵ نانومتری
سال ۲۰۱۱ نسل دوم: معماری سندی بریج (Sandy Bridge)، فرآیند ساخت یا لیتوگرافی ۳۲ نانومتری
سال ۲۰۱۲ نسل سوم: معماری آیوی بریج (Ivy Bridge)، فرآیند ساخت یا لیتوگرافی ۲۲ نانومتری
سال ۲۰۱۳ نسل چهارم: معماری هسول (Haswell)، فرآیند ساخت یا لیتوگرافی ۲۲ نانومتری
سال ۲۰۱۴ نسل پنجم: معماری برادول (Broadwell)، فرآیند ساخت یا لیتوگرافی ۱۴ نانومتری
سال ۲۰۱۵ نسل ششم: معماری اسکایلیک (Skylake)، فرآیند ساخت یا لیتوگرافی ۱۴ نانومتری
سال ۲۰۱۶ نسل هفتم: معماری کبی لیک (Kaby Lake)، فرآیند ساخت یا لیتوگرافی ۱۴ نانومتری
سال ۲۰۱۷ نسل هشتم: معماری کنونلیک (Cannonlake)، فرآیند ساخت یا لیتوگرافی ۱۰ نانومتری
سال ۲۰۱۸ نسل نهم : معماری آیس لیک (Ice Lake)، فرآیند ساخت یا لیتوگرافی ۱۰ نانومتری
سال ۲۰۱۹ نسل دهم: معماری تایگر لیک (Tiger Lake)، فرآیند ساخت یا لیتوگرافی ۱۰ نانومتری
CPU های شرکت AMD :
شرکت AMD در سال 1969 تاسیس شد. این شرکت دومین تولید کننده بزرگ پردازنده در سطح جهان می باشد.
موسسان AMD و Intel پیش از تاسیس شرکت های مستقل، با هم همکار بودند.
در سال های اخیر شرکت AMD در تولید CPU های پر قدرت عملکرد فوق العاده ای را به نمایش گذاشته است و جایگاه اینتل را با تهدید روبه رو کرده است.
1) خانواده AMD Ryzen : این CPU ها از محبوب ترین پردازنده های شرکت AMD هستند. این پردازنده ها در چهار سری به بازار عرضه شده اند.
• سری Ryzen 3 : این پردازنده ها مقرون به صرفه ترین پردازنده های خانواده رایزن هستند و برای سیستم های خانگی و گیمینگ مناسب هستند.
• سری Ryzen 5 : این پردازنده ها میان رده هستند که توانایی پردازش کارهای سنگین را دارد و در عین حال قیمت مناسبی هم دارند.
• سری Ryzen 7 : این سری پردازنده ها برای اجرای بازی های سنگین هستند و برای گروهی که می خواهند یک پردازنده رده بالا اما قیمت مناسب داشته باشند مناسب است.
• سری Ryzen 9 : این سری پردازنده ها پر قدرت ترین و پرچم دار شرکت AMD هستند. اگر به دنبال تجهیزاتی برای گیمینگ یا برای تولید محتوا هستید رایزن 9 بهترین انتخاب برای شما می باشد. پردازنده AMD Ryzen 9 5950x یکی از غول های ساخت این برند محسوب می شود که از 16 هسته و 32 رشته بهره میبرند.
2) خانواده ADM Theadripper :
این سری پردازنده های بسیار پر قدرت تر از Ryzen 9 هستند. خود شرکت AMD این سری پردازنده هارو به عنوان قوی ترین پردازنده های جهان معرفی میکند . این پردازنده ها دارای 32 هسته پردازشی و از نظر ابعاد بزرگتر از رایزن هستند.
3) خانواده AMD Athlon :
این سری پردازنده ها، رده پایین هستند و شرکت AMD با تولید این CPUها قصد دارد تا بازار CPUهای پایین رده را تصاحب کند.این CPU ها در کاربرد هایی مانند وب گردی و تماشای فیلم بسیار مناسب می باشند.
به جز این دسته های محبوب شرکت AMD، این شرکت پردازنده های دیگری نیز تولید میکند که بیشتر مناسب محیط های تجاری هستند.CPUهای سری Pro و Epyc در این دسته قرار میگیرند.
Aram
Aram