رک (Rack) چیست؟
هر سازمان و شرکت بزرگی دارای یک اتاق سرور است که در آن محل سرورها و ذخیره سازها و سوئیچ هاست که وظیفه انتقال اطلاعات را بر عهده دارند. بهطورمعمول، تمام تجهیزات شبکه در اتاق سرور قرار دارند و افراد بسیار کمی اجازه ورود به این اتاقها را دارند. راه حل اصلی برای ایمنسازی سرورها قرار دادن آنها در یک محفظه قابل اعتماد است.
رک (Rack) قفسه ای اغلب در ابعاد متفاوت است که برای نگهداری تجهیزات شبکه و سرور ساخته شدهاند. از رک (Rack) در اتاق سرور و دیتاسنترها استفاده میشود. بدین شکل هم از اتصالات محافظت میشود، هم امنیت بیشتری برای سخت افزارها حاصل میشود.
چرا به رک (Rack) نیاز داریم؟
1. افزایش کارایی:
رک (Rack) سرور و تجهیزات شبکه را در خود جای می دهد. این تجهیزات در هنگام کار کردن گرما تولید می کنند. یکی از ویژگی های رک (Rack) طراحی تونل گردش هوای مناسب می باشد.
2. نگهداری راحت تر از سرور و تجهیزات شبکه:
برخی از سرورها چرخ دار و برخی هم ریلی و یا کشویی هستند. این امکان، انجام سرویس های دوره ای و تعمیرات را راحت تر می کند. همچنین رک (Rack) امکان کابل کشی منظم و مرتب را محیا می سازد و این عمل باعث صرفه جویی در مصرف کابل کشی هم می شود.
3. افزایش امنیت:
نگهداری سرور و تجهیزات شبکه در رک (Rack) باعث می شود صدمات ناشی از ضربه و افتادن، زلزله و بلاهای طبیعی بسیار کاهش یابد و مکان امن تری برای تجهیزاتمان فراهم می کند. همچنین رک (Rack) از دسترسی افراد غیر مجاز به سرور و تجهیزات شبکه جلوگیری می کند.
ابعاد و سایز رک (Rack) :
مولفه هایی که در انتخاب یک رک (Rack) مورد توجه قرار می گیرند، عرض و ارتفاع رک می باشد. ارتفاع رک (Rack) یکی از مهمترین مولفه های مورد توجه است، ارتفاع یک رک (Rack) است که مشخص می کند چه تعداد تجهیزات و دستگاه در رک (Rack) قابل نصب است. ارتفاع رک (Rack) را با واحد Rack unit بیان می کنند. هر یونیت رک (Rack) برابر است با 1.7 اینچ و یا 4.4 سانتی متر. برای مثال یک سرور 2U ارتفاعی برابر با 3.4 اینچ معادل 8.8 سانتی متر است.
زیرو یونیت Zero unit :
برخی دیگر از تجیزات مانند PDU و UPS ها هستند که به صورت عمودی در یک رک نصب می شوند و فضایی از نظر تعداد Unit داخل رک (Rack) اشغال نمی کنند. به این گونه تجهیزات زیرو یونیت Zero unit می گویند.
انواع رک (Rack)
رک دیواری و رک ایستاده
رک دیواری: در مکان هایی کمبود جا داریم و یا تجهیزات شبکه ما کم می باشد و یا امکان استفاده از رک (Rack) ایستاده را نداریم؛ از رک (Rack) های دیواری استفاده می کنیم. رک (Rack) های دیواری در اندازه های 2،4،6،9،12،15 یونیت وجود دارند و عمق رک های دیواری 30 سا 40 یا 45 یا 60 سانتی متری ایت رک (Rack) دیواری باعث صرفه جویی در فضا می شود.
رک ایستاده : رک های ایستاده در دیتاسنتر های بزرگ و مکان هایی که تجهیزات سرور و شبکه ما زیاد است استفاده می شود. رک (Rack)های ایستاده بزرگ هستند و برای جابجابی راحت تر دارای چرخ هستند.
رک (Rack) های ایستاده در اندازه های 12،14،18،22،24،30،36،42،46،48 یونیت وجود دارند و عمق آنها 60 و 80 و 100 سانتی متر است و آنها قابلیت تحمل وزن زیاد مثلا تا 500 کیلوگرم را دارند.
رکمونت Rackmount به چه معنی است؟
به دستگاه هایی که قابلیت نصب ریل در رک را دارند رکمونت می گویند. این دستگاه ها می توانند سرور، روتر، سوئیچ و … باشند.
اجزای یک رک (Rack):
1. فریم اصلی Main fram
2. Rail Kit : ریلی برای قرار دادن سرور رکمونت داخل رک
3. درب رک : برای امنیت دستگاه های داخل رک بسیار مهم می باشد.
4. دیواره رک Side panel : به دیواره های سمت چپ و راست رک (Rack) که سوراخ هایی روی خود دارند برای کابل کشی، دیواره رک یا Side panel می گویند.
5. سقف رک Top panel : سقف رک هم مانند دیواره رک می باشد
6. کف رک Base : بیشترین مورد استفاده از Base رک افزایش مقاومت رک در برابر زلزله می باشد.
7. پایه و چرخ : رک (Rack) های ایستاده معمولا دارای چرخ هستند و پایه هایی دارند که برای ثابت نگه داشتن رک روی سطوح ناصاف مورد استفاده قرار می گیرند و هرچه چرخ های رک (Rack) بزرگتر باشد وزن بیشتری را می تواند تحمل کند.
8. امنیت و قفل رک (Rack) :علاوه بر قفل معمولی انواع قفل های دیگر هم برای افزایش امنیت رک (Rack) وجود دارد. مانند قفل های اثر انگشتی و یا سوئسچی و … .
9. بلنک پنل Blank panel رک : قسمت هایی از رک که خالی مانده و دستگاهی در آن نصب نشده است را می توانیم با Blank panel بپوشانیم تا ظاهر زیباتری داشته باشم. Blank panel ها به صورت یک ، دو ، سه و چهار یونیته وجود دارند.
10. پچ پنل Patch panel : پچ پنل ها حجم های زیادی از کابل ها را مدیریت میکنند و باعث کاهش هزینه های کابل کشی و خطا های نصب و پیکربندی می شوند.
11. پاور ماژول PDU : مخفف کلمه Power distributed unit می باشد و در تجهیزاتی که به بیش از یک سیم و کابل نیاز دارند و از طرفی باید به یک پریز ثابت پایدار وصل شوند مورد استفاده قرار میگیرند.
12. UPS : یو پی اس ها برق بدون نوسان را تامین میکنند و همچنین در زمان قطع برق در ورودی، از باتری بکاپ برق مورد نیاز را تامین می نماید عمل می کنند. در واقع در مواقعی که برق سرور تا مدتی قطع شود UPS ها برق مورد نیاز سیستم را تامین می کند.
13. لایت پنل : کاربرد لایت پنل در مکان هایی است که نور کم می باشد و برای دیدن تجهیزات به نور بیشتری نیاز داریم.. لایت پنل ها با واحد 1U به PDU داخل رک وصل می شوند.
14. فن رک (Rack) : فن ها برای خنک کردن رک (Rack) می باشندو روی سقف و یا روی دیواره ها قابل نصب هستند.
15. دماسنج رک (Rack): دماسنج ها برای کنترل کردن دمای داخل رک (Rack) استفاده می شوند. همچنین این دماسنج ها قابلیت وصل شدن به فن ها را دارند و در صورت لزوم فن ها را خاموش یا روشن می کنند. دماسنج رک (Rack) معمولا در بالاترین یونیت رک (Rack) قرار می گیرند.