حافظه رم (Ram)چیست؟

حافظه رم به انگلیسی RAM مخفف کلمات Random Access Memory و به‌معنای حافظه دسترسی تصادفی است. این قطعه داده‌های فعلی و در جریان را در سیستم عامل و برنامه‌های کاربردی نگهداری می‌کند. در حقیقت رم یک حافظه اصلی و اولیه است که به‌طور موقت اطلاعات و داده را ذخیره و امکان بازیابی آن را برای دستگاه فراهم می‌سازد و این عملکرد باعث می‌شود تا فرآیند انتقال و آدرس‌دهی در پردازنده با سرعت انجام شود.

با این‌حال کلیه داده‌های ذخیره شده دراکثر RAM ها وابسته به جریان برق خواهند بود و در صورت خاموش شدن دستگاه، تمام اطلاعات موجود در این حافظه موقت از بین می‌رود.

تفاوت حافظه رم (Ram) سرور و رم (Ram) معمولی
حافظه رم (Ram) معمولی :

رم‌های معمولی که با نام رم دسکتاپ نیز شناخته می‌شوند عمده‌تاً بر روی PC و لپ‌تاپ کاربرد دارند. این قطعه‌ی سخت‌افزاری یکی از اجزای مهم در عملکرد سیستم است که سرعت و عملکرد کامپیوتر یا لپ‌تاپ مستقیماً با میزان RAM نصب شده در آن ارتباط دارد. اگر میزان رم کم باشد، عملکرد و کارآیی دستگاه بسیار کند خواهد بود. اما در نقطه‌ی مقابل نصب بیش از حد از رم، هیچ مزیتی به کامپیوتر اضافه نمی‌کند.

هنگامی که برنامه‌ یا فایلی در کامپیوتر باز می‌شود، اطلاعات از حافظه ثانویه در رم کپی می‌شود و تا زمان بسته شدن آن برنامه یا فایل در RAM باقی می‌مانند. در هنگام بوت شدن کامپیوتر نیز برای بالا آمدن سیستم عامل رم همین عملکرد را اجرا می‌کند.

حافظه رم (Ram) سرور :

در نگاه کلی عملکرد رم سرور نیز مانند رم معمولی است اما به‌دلیل این‌که در سرور حفظ اطلاعات و سرعت خواندن و نوشتن دیتا اهمیت ویژه‌ای دارد، عملکرد رم سرور فراتر از حافظه دستکاپ بوده و مجهز به تکنولوژی‌های منحصربه‌فردی است که باعث تفاوت‌های چشمگیری بین این دو مدل خواهد شد.

تفاوت حافظه رم (Ram)سرور و رم (Ram)معمولی :

عمده‌ترین تفاوت این دو رم، در وجود تکنولوژی ECC است که به‌عنوان تشخیص خطا در ساختار رم سرور قرار می‌گیرد اما رم معمولی کامپیوتر یا لپ تاپ همچنین قابلیتی ندارد. به طور کلی می توان حافظه ها ار به دو دسته ECC و Non- ECC تقسیم کرد.

ECC مخفف عبارت Error Correcting Code و به معنای کد تصحیح خطا می باشد. با استفاده از حافظه رم ECC بدون اینکه پردازنده یا کاربر از آن اطلاعی داشته باشند، خطاهای موجود در حافظه تست و تصحیح می شود. حافظه رم ECC مانند حافظه پریتی است، به این دلیل که خطاهای حافظه را شناسایی و گزارش می کند. با این حال پریتی فقط می تواند خطاها را تشخیص دهد اما ECC می تواند خطاها را بدون ایجاد اختلال در عملکرد سیستم اصلاح می کند.
با اینکه رم‌ معمولی در مصرف انرژی و افزایش عمر باتری تأثیرگذار است، اما رم سرور به‌دلیل بهره‌مندی از تکنولوژی پیش‌بینی خطا باعث می‌شود تا مصرف انرژی به‌ کمترین میزان خود کاهش یابد.

تفاوت حافظه رم (Ram)سرور و رم (Ram)معمولی

انواع حافظه رم (Ram) با در نظر گرفتن نسل سرور :

نسل G5: این سری از سرورهای اچ پی با رم‌های DDR2 سازگاری دارند و سرعت 667 مگاهرتز را پشتیبانی می‌کنند.
نسل G6 و G7: این نسل از سرورها با مموری های DDR3 سازگاری دارند و سرعت فرکانس را بین 1066 تا 1333 مگاهرتز فراهم می‎‌سازند.
نسل G8: این نسل از پردازنده‌های پیشرفته تر v1 – v2 مانند E-2600 هستند در نتیجه از رم‌های DDR3 پشتیبانی می‌کنند که فرکانس آن‌ها باید بیشتر از 1866 مگاهرتز نباشد.
نسل G9: پردازنده‌های سرور اچ پی نسل E5-2600 V3 – V4 با رم‌های DDR4 سازگاری دارند و عمدتاً محدوده فرکانسی بین 2133 تا 2400 مگاهرتز را پشتیبانی می‌کنند.
نسل G10: این سری از سرورها نیز با رم‌های DDR4 (PC4) کار می کنند اما محدوده فرکانس تا 2666 مگاهرتز تا 32000 را پشتیبانی می‌کنند.